Το Πνεύμα ή Λόγος είναι ο θεϊκός σπόρος μέσα στον άνθρωπο και χρειάζεται καθαρή πνευματική τροφή για να βλαστήσει και να καρποφορήσει.

Οι καρποί του πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ευτυχία πού είσαι;


Οι μύστες και οι φιλόσοφοι όλου του κόσμου συμφωνούν ότι η ψυχική κατάσταση που ονομάζουμε ευτυχία - ένα αίσθημα πληρότητας - πηγάζει από μέσα μας. Αυτό εννοούσε ο Χριστός όταν είπε: "Η βασιλεία του Θεού είναι εντός υμών". 

Η ευτυχία δεν βρίσκεται στα πλούτη, ούτε στη δόξα ούτε στη δύναμη. Και ούτε βρίσκεται στην ικανοποίηση των επιθυμιών που δεν έχουν τέλος. Μάλιστα, όσο περισσότερες επιθυμίες έχει ο άνθρωπος, τόσο πιο φτωχός σε ευτυχία είναι. Και όσο λιγότερες επιθυμίες έχει, τόσο πιο πλούσιος είναι. Η αυτάρκεια είναι απαραίτητο συστατικό της ευτυχίας, έλεγαν οι αρχαίοι Κυνικοί φιλόσοφοι.
Εάν χρειαζόμαστε εξωτερικούς ερεθισμούς - π.χ., σεξ, τσιγάρο, ποτά, διασκέδαση, κλπ. - για να νιώσουμε ευτυχία, τότε κυνηγάμε μία χίμαιρα.

Όταν ο άνθρωπος φτάσει στο σημείο να αισθάνεται χαρά και να νιώθει εσωτερική γαλήνη και πληρότητα χωρίς εξωτερική βοήθεια, τότε αγγίζει την ευτυχία.


Οι προσκολλήσεις σε επιθυμίες και αισθησιακές απολαύσεις κάνουν τον άνθρωπο δυστυχισμένο διότι είναι αδύνατον να τις ικανοποιήσει όλες και πλήρως. Έτσι νιώθει πάντα ανικανοποίητος, μεταθέτοντας εις το διηνεκές τη στιγμή που θα νιώσει πράγματι ευτυχισμένος.


Για τον άνθρωπο με τις προσκολλήσεις, που έχει ταυτιστεί με το υλικό του σώμα, δεν είναι μόνο η ζωή μίζερη αλλά και ο θάνατος δύσκολος - μια αληθινά οδυνηρή εμπειρία. 


Όσο πιο ελεύθερος από προσκολλήσεις είναι ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο ευτυχισμένος είναι και τόσο πιο ελεύθερος και ανώδυνος θα είναι ο θάνατός του, λένε οι μύστες, οι φιλόσοφοι και οι άγιοι.


Η μόνη "προσκόλληση" που είναι λυτρωτική είναι η προσκόλληση στην αγάπη και στη συγχώρηση. Αντίθετα, η προσκόλληση σε αρνητικά συναισθήματα, όπως το μίσος, η ζήλια, ο φθόνος, η εκδικητικότητα, δηλητηριάζουν την ψυχή του ανθρώπου και κάνουν την ευτυχία άπιαστο όνειρο.